Blog

Türkiye’nin İlk SAP BusinessObjects Cloud Projesi’nden Gözlemlerim

Kıvanç Oktaş | 2019-09-25

Bulut ile gelen dönüşümü en hareketli yaşayan sağlayıcılardan biri olan SAP, bulut platformda sunduğu Hybris, S4HANA, SuccessFactors gibi ürünlerinin arasına iş analitikleri için de bir çözüm ekledi: SAP BusinessObjects Cloud.

Ürünün Cloud bir çözüm olması ve Sofware as a Service(SaaS)* modeliyle çalışmasının en büyük avantajı hiçbir kurulum yapmaya gerek kalmadan hesabınızı hemen açıp kullanmaya başlayabilmeniz. Eminim işin meraklıları deneme hesaplarıyla çoktan ürünü kurcalamaya başlamıştır. Demo için yaptığım çalışmalar dışında Türkiye'de bu konuda yapılmış ilk projeye imza atan Analytica ekibinin bir parçası olarak SAP BusinessObjects ürününü sahada gerçek müşteri senaryolarında deneyimleme şansım oldu. Bu yazıda da Osmanlı Reklam’ da uyguladığımız bu ilk proje deneyiminde karşılaştığımız zorluklar ve ürünün gerçek hayatta sağladığı faydaları edinimlerim doğrultusunda aktarmaya çalışacağım.

SAP İş Analitikleri ailesi altında çok çeşitli bir ürün yelpazesi mevcut. Bu çoğu durumda bir avantaj sağlasa da genişleyen bu yelpazeyi yönetmek ya da müşteriye doğru çözümü doğru mesajla taşımak zaman zaman gerçekten zor olabiliyor. Bu anlamda SAP ilk defa tüm iş analitikleri uygulamalarını tek platformda sunuyor. SAP BusinessObjects Cloud; raporlama, planlama , veri entegrasyonu, makina öğrenimi ve yönetici panelleri gibi karar destek sağlayıcı tüm konseptleri tek potada başarıyla eritmeyi başarmış. Bir ürün alıp bütün bunlara sahip olabilmek çok değerli ve yatırım kararını kolaylaştıran bir seçenek.

 

 

Şimdi onlar düşünsün!

SAP BusinessObjects Cloud , “Software as a Service“ yaklaşımıyla özellikle IT ekiplerine nefes aldıracak kalitede hizmet sunuyor. Geleneksel yazılım yaklaşımlarında basit bir versiyon geçişi için canlı sistemlerde kesintiler, haftasonu mesaileri , risk analiz dökümanları ve yoğun planlama zamanları ile boğuşmak gerekirken BOC’de süreç şöyle ilerliyor: İşe geliyorsun ve yeni versiyon hazır. Bütün yukarıda yazdığım işler SAP tarafından yönetiliyor. Yani bütün bunları düşünme sırası şimdi SAP’de! Bu durum danışman firma ve IT yöneticileri için ciddi bir hafifleme demek. Bu geçişler ve periyodik bakımlar için harcanan operasyon ve bakım maliyetlerinin de ortadan kalkması ayrı bir güzellik.

Veri ambarı ya da veri aktarımı olmadan iş analitikleri mi olurmuş?

Osmanlı Reklam projemizde müşterinin S4HANA sistemine bağlanarak canlı veri ile raporlama yaptık. Bu yöntem ile hem veriyi hiçbir durumda fiziksel olarak buluta yüklememiş olduk hem gerçek zamanlı veriye erişim sağladık hem de ayrı bir veri ambarı ve veri aktarım süreci tasarlamamıza gerek kalmadı. Özellikle veri ambarı ve veri aktarım süreçlerinin ortadan kalkması proje süresi anlamında çok ciddi kazanımlar sağladı. Biz projede S4HANA ‘ya bağlandık ancak Business Objects Cloud’un hemen hemen tüm ürünlere ve veri tabanlarına bağlantısı var. HANA, BW ya da SAP Cloud ürünleri dışındaki çözümlerle entegrasyonlarda verinizi buluta çıkmanız gerekebilir. Bu konuda hassasiyetiniz varsa dökümanlara göz atmanızı ya da bizlere danışmanızı tavsiye ederim. Arka planda bu bağlantıları tanımlamak zor değil, ilgili dökümanları takip etmek yeterli oluyor.

Business Objects Cloud , standart versiyonuyla karşılaştırıldığında bambaşka bir iş analitikleri deneyimi sunuyor.

Ürünün tasarım yeteneklerine bu yazıda değinmeyi düşünmüyorum çünkü bar grafik , pasta grafik, radar ya da ısı haritası yapabiliyor gibi özelliklerin zaten bütün benzer uygulamalarda başarılı şekilde uygulandığını gözlemliyorum. Artık şu grafik, bu interaktivite gibi özelliklerin İş Analitikleri uygulamalarında ayırt edici bir nokta olduğuna inanmıyorum. Bunlar zaten olması gereken özellikler ve bu işin abc’si olan bu özellikleri atlayan bir uygulamanın rekabetteki ömrü çok uzun olmuyor. Sadece mevcut Business Objects kullanıcılarını uyarmakta fayda var: SAP BO Cloud , Web intelligence, Lumira ya da Design Studio ile karşılaştırılmamalı. Çünkü nihai sonuçları ve görselleri benzer olsa da bunları yaratma ve yönetme yaklaşımları farklı.. Kolları sıvayıp hikayelerinizi tasarlarken yepyeni bir ürünle yola çıktığınızı bilmenizde fayda var. Güzel yanı ise öğrenmesi ve kullanımı çok basit. Çok kısa sürede etkileyici işler çıkarmanız mümkün.. Sıfırdan bir hikaye kurgularken beni en çok zorlayan nokta hizalama ve istediğim sayfa düzenini koruma noktasında oldu. Bu web tabanlı çalışmanın bir sıkıntısı olsa gerek ve bu durum simetri hastalarını biraz yoracaktır. Kullanıma alıştıkça bahsettiğim problemlerin basit çözümleri olduğunu göreceksiniz.

Son olarak Böyle bir başlık açıp lisansa değinmemek olmaz. En basit pakette raporlama ve veri entegrasyonu özelliklerine sahip olacaksınız. Planlama, veri madenciliği ya da Boardroom gibi ek uygulamaları da kullanmak isterseniz her biri için ayrı lisans ödemeniz gerekmekte.

Hem maliyet hem de operasyonel verimlilik anlamında sağladığı kazanımlar düşünüldüğünde genel kanım Business Objects Cloud’a mutlaka şans tanınması gerektiği yönünde. Ücretsiz demo hesabını aktive edilip ürünle ilgili geri bildirimlerin bu tarz platformlarda paylaşılmasının faydalı olacağı görüşündeyim. Ürünün neredeyse her hafta üzerine katarak yenilendiğini ve müşteriden gelen dönüşlerin hızla ürüne entegre edildiğini de düşünecek olursak bu geri dönüşler SAP BusinessObjects Cloud ürününün gelişimine de fayda sağlayacaktır. Bulutlar sizin için versiyon geçişi yaparken sizin güneşli havaların tadını en güzel şekilde çıkarmanız temennisiyle...

Açıklamalar:

*Software as a Service(SaaS): Yazılımın servis olarak sunulması şeklinde tercüme edebileceğimiz SaaS, bir yazılımın altyapı satın alma maliyetlerini ortadan kaldırarak uygulamayı internet üzerinden kullanıcılara sunan bir iş modelidir. SaaS modelinde kurulum, donanım, yedekleme, güvenlik ve güncelleme gibi maliyet kalemleriniz olmaz. Genellikle kullandığınız kaynak kadar ücretlendirilen bu servisler tüm altyapı yönetimi ve yazılım geliştirme sorumluluklarını üzerlerine alarak kullanıcıya operasyonel verimlilik ve maliyet anlamında önemli faydalar sağlarlar.